flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зв’язали охоронця й розпиляли сейф: суд ухвалив вирок обвинуваченим у пограбуванні місцевого підприємства

14 липня 2022, 09:58

Ярмолинецький районний суд визнав винними 60-річного та 43-річного жителів смт Ярмолинці у грабежі, поєднаному з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, та з проникненням у приміщення, вчинене за попередньою змовою групою осіб (частина 3 статті 186 Кримінального кодексу України), й призначив покарання – 6 років ув’язнення кожному.

Суд стягнув з них на користь власника підприємства солідарно 12424 гривні на відшкодування матеріальної та 10000 гривень – моральної шкоди. Ще 10000 гривень – на користь охоронця підприємства у рахунок відшкодування йому моральної шкоди.

За вироком, увечері 11 лютого 2022 року двоє жителів Ярмолинець, взявши з собою болгарку, пішли до адмінбудівлі місцевого агропідприємства з метою пограбувати сейф. З приміщення якраз виходив охоронець. Чоловіки, погрожуючи розправою, відтягнули його до прибудови, зв’язавши руки й ноги мотузкою.  

Далі попрямували до сейфа. Болгаркою зрізали замок і пошкодили двері. Це дало змогу його відчинити. Із сейфа вкрали 1700 доларів США та 72 510 гривень, які належали власнику підприємства. Забрали з собою й два мобільні телефони охоронця.

У суді обоє свою вину визнали.

Власник підприємства розповів, що одного з підозрюваних – 43-річного ярмолинчанина – впізнав одразу, переглядаючи відео з камер спостереження, бо чоловік майже рік працював на підприємстві.

Своїх кривдників упізнав і охоронець. Сказав, що ті погрожували його вбити, вдарили, зв’язали й кинули на цемент у котельні. Йому самотужки вдалося звільнитися від мотузок. Відтак доїхав до найближчої заправки й викликав поліцію.

Призначаючи покарання, суд, зокрема, врахував, що обвинувачені раніше не судимі, вчинили тяжкий злочин, обставину, яка пом'якшує їм покарання – активне сприяння розкриттю злочину, відсутність обставин, які обтяжують покарання. Також суд врахував думку потерпілих, котрі, як і прокурор, просили не звільняти обвинувачених від відбування покарання і призначити їм по 7 років позбавлення волі.

«За цих обставин досягти мети покарання та виправлення обвинуваченого можливо шляхом призначення покарання у вигляді позбавлення волі в межах санкції статті», – зауважує суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.