flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки в’язниці й понад 65 тис. грн моральної і матеріальної шкоди: суд ухвалив вирок жителю Ярмолинеччини за побиття односельця

12 серпня 2022, 15:47

Ярмолинецький районний суд визнав винуватим 24-річного жителя Хмельницького району у заподіянні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження (частина 1 статті 122 КК України), призначив йому покарання – 3 роки ув’язнення та стягнув з нього на користь потерпілого 15 611 гривень матеріальної, 50 тисяч гривень моральної шкоди й 4 тисячі гривень витрат на правничу допомогу.

Як встановив суд, торік 7 липня у с. Михайлівка (колишній Ярмолинецький район) місцевий житель побив односельця, завдавши йому близько 10 ударів кулаком в обличчя. У 28-річного потерпілого медики діагностували переломи щелепи, гайморових пазух, стінок орбіти, виличної дуги та носа й крововиливи.

Утім, кривдник своєї вини в суді не визнав. Розповів, що конфлікт розпочав потерпілий, а він, захищаючись, лише махав кулаками у відповідь – куди бив, не бачив. Сказав, що під час бійки йому теж перепало, але ні до поліції, ні до лікарів не звертався.

За словами потерпілого, того вечора він підійшов до обвинуваченого спитати, де його сестра, котра просила зустрітися, але той, відповівши «я за неї», накинувся з кулаками. Просив суворо покарати нападника, оскільки пройшов складне й тривале лікування, через яке заліз у борги, не міг нормально харчуватися й спати, відклав поїздку на роботу закордон.

Твердження захисника обвинуваченого про те, що його підзахисний не мав умислу заподіяти такі травми односельцю, суд відхилив, позаяк встановив, що той цілеспрямовано бив кулаком в обличчя.

«…враховуючи те, що обвинувачений не відшкодував шкоду потерпілому, враховуючи думку потерпілого, суд приходить до висновку призначити покарання за ч. 1 ст. 122 КК України - у виді позбавлення волі в межах санкції цієї статті в максимальному розмірі. Підстав для призначення обвинуваченому покарань у виді: виправних робіт та обмеження волі, суд не вбачає, оскільки [обвинувачений] офіційно не працевлаштований, а також відсутні обставини, які пом’якшують його покарання», – зазначає суддя.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.