flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Вина встановлена поза розумним сумнівом»: суд визнав винною жительку Городка в умисному вбивстві знайомої

21 квітня 2023, 13:48

Ярмолинецький районний суд визнав 50-річну жительку м. Городок винною в умисному вбивстві (частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) та покарав її 7 роками позбавлення волі.

Як встановив суд, 3 червня 2021 року у м. Городок місцева жителька на «ґрунті раптово виниклих неприязних відносин» кухонним ножем вдарила свою знайому, котра сиділа поруч у кріслі біля столу. Проникаюче ножове поранення грудної клітини з пошкодженням серця не дало жінці шансів вижити.

Та під час судового розгляду справи обвинувачена в умисному вбивстві своєї вини не визнала. Запевнила: коли побачила жінку, яка лежала на підлозі у будинку знайомого, та була вже мертва.

За її словами, показання під час досудового розслідування, зокрема, коли визнавала, що завдала удару ножем з необережності, вона надавала під тиском працівників поліції, які її били й погрожували дітьми.

Свідок, власник будинку, де сталося убивство, розповів, що співмешкав з обвинуваченою. Пізно увечері 2 червня до них неочікувано прийшла потерпіла (молодша сестра його колишньої співмешканки, що у 2020 році померла у тому ж будинку) й запропонувала випити. Горілку принесла з собою.

Сказав, що між жінками того вечора не раз виникали конфлікти, зрештою він вигнав співмешканку з дому. Вона повернулася зранку наступного дня. Він заснув знову, а після обіду його розбудила співмешканка й сказала, що на підлозі лежить їхня гостя, вже холодна.

За висновками судово-медичних експертиз, проникаюче поранення грудної клітини могло виникнути у потерпілої унаслідок удару ножем, який фіксовано тримали у руці. При цьому жертва сиділа, а нападник – стояв. Експерти визнали нереальними версії сторони захисту, що жінка могла сама собі заподіяти смерть або ж, що поранення було випадковим, під час нарізання салату, як під час слідчого експерименту стверджувала обвинувачена.

На виконання вимог ухвали Хмельницького апеляційного суду у цій справі, суд вжив заходи для ретельної перевірки тверджень обвинуваченої щодо застосування до неї незаконних методів розслідування.

«…за результатом проведеного службового розслідування доводи [обвинуваченої] щодо вчинення відносно неї неправомірних дій працівниками Хмельницького РУП не знайшли свого підтвердження», – констатував суд.

Дослідивши й оцінивши докази у справі, колегія суддів дійшла висновку, що вина 50-річної жительки Городка в умисному вбивстві у судовому засіданні встановлена поза розумним сумнівом.

«Посилання сторони захисту на відсутність очевидців події та біологічних слідів [обвинуваченої] на знарядді злочину, тобто, на недоведеність її вини були ретельно досліджені судом в судових засіданнях відповідно до ст. 94 КПК України – шляхом оцінки кожного доказу з точки зору належності,  допустимості,  достовірності, а сукупність зібраних доказів – з точки зору достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення», – зазначив суд у вироку.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.