flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ярмолинецький суд затвердив угоду про визнання винуватості у справі про незаконне поводження з трофейною зброєю

04 жовтня 2023, 13:02

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим у незаконному поводженні зі зброєю (частина 1 статті 263 Кримінального кодексу України), визнав останнього винним в інкримінованому правопорушенні та призначив узгоджене сторонами покарання – три роки позбавлення волі зі звільненням від його відбування з випробуванням на 2 роки іспитового строку.

Як встановив суд, 56-річний житель смт. Ярмолинці незаконно зберігав автомат АК-12 російського виробництва та придатний до стрільби кулемет «Печеніг». Трофейну зброю йому передав військовослужбовець, з яким чоловік познайомився під час проходження служби на Донеччині.

2 квітня 2023 року ярмолинчанин продав затрофеєні автомат та кулемет покупцеві, що діяв під контролем правоохоронних органів, за 2450 доларів США.

Під час досудового розслідування прокурор спеціалізованої прокуратури у сфері оборони та обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості. Підписанти узгодили формулювання обвинувачення, правову кваліфікацію, вид та міру покарання. 

У судовому засіданні чоловік беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого йому злочину, сказав, що добровільно уклав угоду та розуміє характер обвинувачення, наслідки укладення угоди й просив її затвердити. Позицію підзахисного підтримав адвокат. Прокурор також заявив, що є підстави для затвердження угоди про визнання винуватості.

«Оскільки умови угоди про визнання винуватості повністю відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін, чи інших осіб, а також існують фактичні підстави для визнання ним винуватості, суд дійшов висновку про наявність всіх необхідних матеріальних та процесуальних підстав для затвердження цієї угоди та призначення обвинуваченому узгодженого сторонами покарання», – зазначив суд.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.