flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завдав близько 200 тілесних ушкоджень: суд визнав винним жителя Ярмолинеччини у вбивстві односельця

03 листопада 2023, 13:36

Ярмолинецький районний суд визнав 53-річного жителя села Глушківці Хмельницького району винним в умисному вбивстві (частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) та призначив покарання – 8 років ув’язнення.

Увечері 15 червня 2023 року обвинувачений запросив до себе впити односельця, якого знав з дитинства. За столом сиділи до ранку, допоки між ними не розгорілася суперечка, що переросла у побиття гостя.

За висновками судово-медичних експертів обвинувачений заподіяв потерпілому близько 200 тілесних ушкоджень. Смерть настала від механічної асфіксії (задушення руками).

У судовому засіданні чоловік свою вину у вбивстві товариша дитинства визнав, проте поставив під сумнів, що міг стільки разів його вдарити. За його словами, він завдав лише один удар, а потім між ними тривала боротьба.  

Дослідивши докази у справі, суд дійшов висновку, що вина обвинуваченого в умисному вбивстві доведена.

«Сумніви обвинуваченого щодо кількості та механізму нанесення тілесних ушкоджень суд не розцінює як намагання уникнути від відповідальності, оскільки вони не є вирішальними для кваліфікації вчиненого діяння за ч. 1 ст. 115 КК України, і можуть бути викликаними суб’єктивним сприйняттям обвинуваченим характеру бійки, її стихійним, характером, викривленим відчуттям часу, станом сп’яніння тощо», – зазначив суд.

Обираючи вид та міру покарання, суддя врахував, що обвинувачений у силу ст. 89 КК України не судимий, працевлаштований, має позитивні характеристики, вчинив особливо тяжкий злочин, намагався привести до тями потерпілого, проте пішов з місця злочину до приїзду поліції.

Обставинами, що пом’якшують покарання, суд визнав щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, співпрацю зі стороною обвинувачення, намагання відшкодувати потерпілій моральну та матеріальну шкоду, від якої, щоправда, та відмовилась у судовому засіданні.

Обставина, що обтяжує покарання, – вчинення злочину особою, що перебуває у стані алкогольного сп’яніння.

«Враховуючи наведене, обвинуваченому слід обрати покарання в межах санкції ч. 1 ст. 115 КК України у виді позбавлення волі. Більш м’який вид покарання санкцією цієї статті не передбачений», – констатував суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.