flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прицільний постріл спростовує версію про намагання лише налякати родичів: подробиці справи про замах на вбивство на Віньковеччині

20 вересня 2022, 13:20

Десять років позбавлення волі призначив Ярмолинецький районний суд 32-річному обвинуваченому у незакінченому замаху на умисне вбивство двох осіб (ч. 3 ст. 15 п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України).

21 серпня минулого року у с. Нетечинці Віньковецької ОТГ молодий чоловік у розпал конфлікту з сестрою вистрелив з одноствольної мисливської рушниці 16 калібру в автомобіль, де вона сиділа зі своїм чоловіком. Після пострілу вони від’їхали на безпечну відстань.

У жінки й чоловіка медики діагностували поранення дробом – тілесні ушкодження легкого й середнього ступеня тяжкості. 

Під час судового розгляду справи обвинувачений у замаху на вбивство родичів свою вину визнав частково. Розповів, що того дня був напідпитку й через свою пристрасть до алкоголю посварився з сестрою. Запевнив, що не хотів нікого убивати, а вистрелив, аби лиш налякати. При цьому цілився поверх машини. Коли ж зрозумів, що поранив сестру з чоловіком, сам злякався й утік: 12 діб переховувався у лісі, а потім прийшов до іншої сестри й попросив викликати поліцію. Додав, що служив в армії й уміє досконало стріляти, кілька разів полював на дичину та має хороший зір.

Постраждала сестра у суді пояснила, що напередодні цих подій її брат посварився з дружиною й п’яним їздив на мотоциклі. Тож її чоловік викликав поліцію й правоохоронці забрали транспорт й склали щодо нього протокол за нетверезе водіння. Брат тоді пообіцяв, що «вони з чоловіком ще отримають». О 5 ранку наступного дня до них прийшла мати й сказала, що брат приїхав ночувати й вигнав її з дому. Потерпіла з чоловіком поїхали до будинку забрати речі й документи матері, тоді й стався конфлікт, який закінчився прицільним пострілом з рушниці.

Суд відхилив твердження обвинуваченого про те, що він не мав умислу на вбивство.

«[Обвинувачений] привів рушницю у бойову готовність, здійснив прицілювання у напрямку транспортного засобу, у якому сиділи потерпілі, та здійснив прицільний постріл у життєво важливі органи потерпілих. Локалізація тілесних ушкоджень у потерпілих спростовує твердження обвинуваченого про його намір здійснити постріл поверх автомобіля”, – зазначає суд.

Суд також звертає увагу на слова обвинуваченого про його досконале вміння стріляти та досвід полювання на дичину: «Отже, маючи спеціальну підготовку та досвід стрільби із зброї, не маючи будь-яких перешкод для пострілу вгору з метою налякати сестру, [він] все ж таки прицільно вистрілив у потерпілих».   

При призначенні покарання суд, зокрема, врахував, що обвинувачений хоч і сприяв розкриттю злочину, проте ховався від поліції майже три тижні, а його каяття має формальний характер. Обставинами, що обтяжують покарання, суд визнав вчинення кримінального правопорушення у стані алкогольного сп'яніння й щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах. Взяв до уваги й думку потерпілих, які просили суворо не карати родича.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.